Skip to main content

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyat Sonrası Günlük Aktivitelerime Geri Dönmem Ne Kadar Sürer?

Artifisyel Üriner Sfinkter Ameliyat Sonrası Günlük Aktivitelerime Geri Dönmem Ne Kadar Sürer?


Bu, durum kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Doktor idrar yolundaki kateteri işlemden hemen sonra veya ameliyattan birkaç gün sonra da çıkarabilir. Genellikle Artifisyel Üriner Sfinkterin ameliyatından iki veya üç gün sonra hastaneden ayrılabilirsiniz. İdrarınızı rahat yapamıyorsanız veya mesaneniz tamamen boşalmazsa ya da enfeksiyon gibi yara bölgesinde gelişen sorunlarınız varsa hastanede daha uzun süre kalmanız gerekebilir. Önerilen hastanede kalış süresi kişiden kişiye, hastaneye ve hekimin tedavi protokolüne göre değişebilir. Standart bir zaman yoktur.

Hastaneden ayrıldıktan sonra, vücudunuzun tamamen iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle, alt idrar yolunuz tamamen iyileşene kadar AUS cihazı etkinleştirilmeyecektir. Bu durum işlemden sonraki haftalarda idrar sızıntısı yaşamaya devam edeceğiniz anlamına gelir. Bu süre zarfında pelvik bölgede ağrı hissedebilir veya idrar yaparken ağrı hissedebilirsiniz. Ameliyat sonrası bu durum çok normal olup ihtiyaç halinde doktorunuz bu süreçle ağrısız başa çıkmak için size ilaç reçete edecektir.
Doktor veya ürün danışmanınız ameliyattan 4-6 hafta sonra cihazı etkinleştirmek için size bir randevu ayarlayacaktır. Bu arada ameliyat yerlerinizi de kontrol edecektir. Genellikle bu tip operasyonlarda eriyen ve zamanla kendiliğinden kaybolan dikişler kullanılır.

İyileşme döneminde doktorunuz size şunları önerebilir:

  • En az 2 litre idrar çıkışı sağlayacak kadar sıvı, özellikle su tüketmeniz
  •  5 kilodan daha ağır bir şey kaldırmamanız
  • Ağır egzersiz yapmamanız
  • Banyo yerine duş almanız
  • Termal banyolardan veya saunaya gitmekten kaçınmanız
  • Diyetinizi kontrol ederek kabızlığı önlemeniz
  • Cinsel aktiviteden kaçınmanız
  • Bisiklet ve binicilik gibi operasyon sahasına zara verebilecek faaliyetlerden kaçınmanız

Aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçını kendinizde gördüğünüz durumlarda vakit geçirmeden doktorunuzu arayın veya hemen hastaneye gidin:

  • Ateşiniz çıkarsa
  • İdrara çıkamadığınız durumlarda
  • Ağır kan kaybınız veya dayanılmaz ve ilaçla geçmeyen bir ağrınız varsa
  • Yaraların kanamasına veya şeffaf sıvı sızmasına başladığını veya ağrıdığını fark ettiğiniz durumlarda
  • Skrotumda (testis torbasında) şişme, ağrı veya kızarıklıklarında dikkatiniz çeken bir değişiklik olması durumunda

 

Dikkat!

AUS takılı hastalara çeşitli nedenlerle yapılacak olan üretral girişimlerde takılı AUS cihazının üretrayı saran kelepçenin (cuff) mutlaka açık hale getirilip de-aktive edilmelidir. Ayrıca üretral girişimde kullanılacak sondanın 16 F veya daha küçük bir boyda olması önerilir. Hastanın kendini ifade edemeyecek durumlarda hasta yakınlarının bunu bilmesi bildirmesi çok önemlidir.


Artifisyel Üriner Sfinkterlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm görüşmeler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK ) gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.

Etiketler:


Şu an buradasınız:

Yayın Tarihi: 11 Mayıs 2020