Skip to main content

İdrar Kaçırma Teşhisi Nasıl Koyulur

İdrar Kaçırma Teşhisi Nasıl Koyulur


İdrar kaçırma sorunlarında doğru tedaviyi alabilmeniz için iyi teşhis edilmesi gereken önemli bir sorundur.

Bu bölüm doktorunuzun durumunuzu değerlendirmek için ihtiyaç duyabileceği farklı testleri açıklamayı amaçlamaktadır. İdrar kaçırmada klinik tanı ve değerlendirme hakkında genel bilgi sunar. Bu sürecin farklı hekim ve hastanelerde değişebileceğini unutmayın.

 Tıbbi geçmiş

Doktorunuz ne tür idrar kaçırmadan şikayetçi olduğunuzu anlamak için sizinle ilgili tıbbi bir öykü isteyebilir. Bu konu ile ilgili olarak diğer hastalıklarınız ve aldığınız ilaçlar hakkında bilgi isteyebilir. Bu öykülerdeki detaylar idrar kaçırma ile ilişkili olabilir. Doktorunuz size şu soruları sorabilir:

  • Herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz?
  • Sigara içiyor musunuz? Ne zamandır ve günde ne kadar içersiniz
  • Çok fazla kahve veya alkol içiyor musunuz?
  • Ameliyat geçirdiniz mi? Eğer cevabınız evet ise ne ameliyatı oldunuz?
  • Bağırsak alışkanlıklarınızı tanımlar mısınız?

Doktorunuz ayrıca inkontinansın günlük yaşamınız üzerindeki etkisini de sorabilir, örneğin:

  • Tuvalete ne sıklıkla gidersiniz?
  • Ne sıklıkta idrar kaçışı olur?
  • Gülerken, öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırır mısınız?
  • Geceleri idrar yapmak için uyanır mısınız?
  • İdrara çıkma isteğini hissettiğiniz zaman tuvalete ulaşmak için acele etmeniz gerekiyor mu?
  • İdrar yaptıktan sonra mesaneniz boşaldığını hissetmiyor musunuz?
  • Doktor ayrıca cinsel yaşamınız ve tedavi istekleriniz hakkında da soru sorabilir.

Fiziksel Muayene

Doktor, genişlemiş bir mesaneyi tespit etmek için karnınızın fiziksel muayenesini yapabilir. Stres üriner inkontinanstan (SUI) şikayetçi olup olmadığınızı görmek için dolu bir mesane ile öksürmenizi isteyebilir. Doktor ayrıca pelvik taban kaslarının ne kadar iyi çalıştığını da test etmelidir. Erkekler için bu rektum ve prostatın dijital muayenesi ile yapılır (Şekil 2).

idrar kacirma teshisisi sekil 2 rektal muayene
Şekil 2: Erkek Rektal Muayene

Hasta anketleri

Doktorunuz hastalık belirtilerini ve bu durumun günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için bir anket doldurmanızı isteyebilir. Anketler ayrıca semptomlarınızın zaman içindeki gelişimini izlemek için de kullanılabilir. Bu nedenle bunları bir kereden fazla doldurmanız gerekebilir.

İdrar tahlili

Test için idrar testi vermeniz gerekebilir. Test, idrar yolu enfeksiyonunuz olup olmadığını da gösterecektir.

Mesane günlüğü

Doktorunuz sizden birkaç gün boyunca mesane günlüğü tutmanızı isteyebilir. Burada ne kadar sıvı gıda içtiğinizi ne sıklıkta idrar yaptığınızı ve ne kadar idrar ürettiğinizi not almanız gerekmektedir. Mesane günlüğü önemlidir, çünkü doktorunuzun şikayetlerinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Artık idrarın değerlendirilmesi

  • Artık idrar, idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar miktarıdır. PVR olarak da bilinir. Genellikle bir ultrason yardımıyla ölçülür.
  • Artık idrar idrar tutmanızı kötüleştirebilir ve idrar yolu enfeksiyonu gibi diğer ürolojik durumlara işaret edebilir. Ayrıca bu test doktorunuzun inkontinansınızın nedenlerini daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

Ped testi

Doktorunuz sizden bir süre boyunca taktıktan sonra pedlerin idrar kaçışı sonrası ağırlığını ölçtüğü Ped Testi de isteyebilir. Doktorunuz testi nasıl yapacağınızı size ayrıntılı olarak açıklayacaktır. Ped testi yapmak kolay değildir. Bu test ile alakalı doktorunuzla tam iş birliğine ihtiyacınız olacaktır.

Ürodinamik değerlendirme

İdrara çıkma sıklığınız, miktarı ve mesane kaslarınızın ve idrar sfinkterinizin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almak için ürodinamik test denilen bir değerlendirme gerekebilir. Ürodinamik değerlendirme üroflovmetri veya invaziv ürodinamik testlerden oluşur. Aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Üroflovmetri

Üroflovmetri, idrar akışınızın hızını elektronik olarak kaydeden bir cihazdır. Hastane veya klinikte özel kabinlerde gizlilik içinde kolayca yapılır. Siz Üroflovmetri adı verilen bir kaba idrar yaparken doktorunuz idrarın mesaneden akışında herhangi bir engel olup olmadığını ve akış hızını kontrol eder.

İnvaziv (girişimsel) ürodinamik testler

İnvaziv bir ürodinamik test sırasında, doktorunuz mesanenizdeki ve karnınızdaki basıncı ölçmek için üretra ve rektumunuza kateter yerleştirir. Mesane, kateter vasıtasıyla yavaşça steril su ile doldurulur. Bu mesanenin idrarla doldurulmasını taklit etmek için yapılır. Mesaneniz dolduğunda, yukarıda bahsedilen üroflovmetre cihazı ile test yapılır.

Test sonuçları kateterlere bağlı bir ekranda anlık olarak gösterilir.

Sistoskopi

Doktorunuz sistoskopi cihazındaki küçük bir kamera yardımıyla üretranın ve mesanenin içine bakabilir. Üretra darlığı gibi durumlarda bu tanı gereklidir. Ayrıca sistoskopi, idrar kaçırma için ilk değerlendirme sırasında idrarda kan gibi başka semptomlardan şikayetçiyseniz veya tanınız net değilse de gerekebilir

Görüntüleme

Doktor veya hemşire, idrar yolunuzu ultrasonografi veya manyetik rezonans görüntüleme ile tarayabilir. Aynı şekilde bu test de inkontinans için ilk değerlendirme için yaygın bir test değildir.

Artifisyel Üriner Sfinkterlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve Artifisyel Üriner Sfinkter tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm görüşmeler GDPR ve HIPAA kanunları gereğince size özel ve gizli tutulmaktadır.


Etiketler:


Şu an buradasınız: